Internationalt radiobevis

Det havde hele tiden været min plan at flyve til andre lande, når jeg fik mit certifikat, men fra starten blev jeg opfordret til ikke at tage munden alt for fuld og først tage det nationale radiobevis, for så sidenhen at få lidt erfaring med kommunikation inden jeg kastede mig over det internationale.

Det gjorde jeg så, og det kan da godt være, at brugen af national kommunikation har gjort opgaven med at tilegne sig den internationale kommunikation lidt lettere, men så svært er det altså heller ikke. Den store forskel ligger naturligvis i at der tales engelsk istedet for dansk og så er der jo også den af mange frygtede reception-test.

Teorien er den samme, og de simulerede flyveture er ligeledes meget lig de flyveture, som jeg 'fløj' ved det nationale radiokursus, men reception-testen var noget nyt: Man får oplæst eller aflytter fra bånd et antal kommunikationer af varierende lydkvalitet og hastighed, både taxi og flyve-instruktioner såvel som VOLMETog ATIS. I starten rimeligt langsomt, men senere hurtigere og sværere. Det gik hurtigt op for mig, at uden en kort og effektiv short-hand ( for de uindviede: en slags husmands-stenografi, hvor tegn, forkortelser og kruseduller angiver betydningen) ville det være umuligt at følge med, så jeg satte mig for at indøve en god short-hand i de dage, hvor jeg ikke var på radiokursus.

Jeg anskaffede mig kassettebånd fra KDA (desværre ikke ajourført i årevis) som på trods af en vis forældelse alligevel kunne bruges til det hårde arbejde. Huset flød i mange dage med papirer overtegnet med kryptiske tegn og figurer og jeg sad aften efter aften med hovedtelefoner på og lyttede til klareringer, taxiinstruktioner, ATIS m.m. på min datters walkman medens jeg langsomt fik styr på min short-hand.

Prøven var da heller ikke noget problem, takket være en god short-hand gik reception-testen glat med ganske få fejl (min beskedenhed forbyder mig at nævne hvor få!).

Mit tip til den, der ønsker det internationale radiobevis er helt enkelt:

Lær dig selv en god short-hand! Det er ligegyldigt om den ikke kan tydes af andre, bare du kan tyde den til enhver tid.